sha la la la

Jag har nästan bara latat mig hela eftermiddagen. Men man kan kanske göra det när man ska fira att ens VISA-kort inte kommit bort i posten och att man inte längra behöver låna pengar hela tiden och dra sig för att köpa vatten.

När jag tagit ut pengar och valt att mata ut kortet hände dock - ingenting. Bankomaten gick tillbaka till startskärmen, kortet var kvar i bankomaten. Desperat förklarade jag för en kines som tagit ut pengar brevid mig och vi tittade förbryllade på maskinen då den (efter kanske en minut) slutligen spottade ut kortet igen. Det finns väl nån gräns för hur mycket otur man kan ha med kort, även om man är i Kina.

Jag försökte träna men min kropp var så trött. Det blev kanske bara drygt en halvtimme. Sen gick jag till affären och handlade lite, så jag fick en promenad i alla fall.

Jag träffade en ny language partner i tisdags, han var trevlig. Vi ska träffas en gång i veckan. Han berättade om ettbarnsregeln för mig. Fast den kände jag ju förstås redan till. Han berättade också för mig att många amerikaner säger att Kina inte respekterar de mänskliga rättigheterna i och med ettbarnregeln. Dumma amerikaner alltså...

Jag funderar på om jag ska fortsätta titta på Bridget Jones och måla naglarna röda eller få reda på vem som är mördaren i Maria Lang-deckaren innan jag träffar Sakhi för att äta middag. Svårt beslut.

Mina vantar!

image52

...

Så fort jag får tillbaka mitt hjärta
tänkte jag bli kryptogam
och gömma det i en ask
med ett fint snöre och
hänglås runt

image51

Nu ska jag på middag med en japansk fru och min klass
och sedan på kalas för att fira att någon
överlevt ännu ett år

unsafe here without you

Springer
med sublimt missbruk
i mina öron
tills vänster fot
trillar av

Andas in kall luft
hjärtat är en muskel
Andas ut varm luft
mörk under ögonen



Jag borde sova men är för uppe i varv. Idag har jag äntligen shoppat, exempelvis strumpor (vilket var på tiden) och även vantar som ser ut som grodor med halsduk. Ska kanske lägga upp en bild så småningom.

Men jag vill veta vad folk önskar sig i julklapp...

Provresultat

Max var hundra för alla proven. Läraren sa att muntligt var lite annorlunda än de andra, man måste vara ?nästan lika bra som en kines? eller nåt (låter som en överdrift) för att få över 90. Det är i alla fall mycket färre som får över 90 på det provet.

综合 (allmänt, typ grammatik och skriva och läsa): 93

听力 (hörförståelse): 96

阅读 (läsförståelse): 96,5

口语 (muntligt): 88

今天我做饭了...

Idag "lagade" jag mat för första gången. Sallad. Bifogar matlagningsprocessen i två steg. Utan mumstofu och solrosfrön och jordnötter och med tidigare nämnda smakförhöjare. Den såg nämligen finare ut innan jag la till de bruna bitarna. (Men den var godare med dem.)

image49

image50

it's very funny cause I got no fucking money

Bankomaterna har nu bestämt sig för att mit två månader gamla kort är ogiltigt. Och värdelösa Xiang Shan-parken där löven inte ens var röda åt upp 110 spänn av mina 170 idag. Och utöver det fick jag ett sms om att mobilpengarna började ta slut, så där försvann 50 kuai till...
Visste dock att Sigrid kunde låna mig pengar, så för tillfället har jag en hundring och ett mat kort laddat med lite pengar. (Och häromdan betalade jag bara en kuai för min mat i matsalen istället för 6, antar att han tryckte fel. Dagen innan det höll han på att glömma att ta betalt av mig över huvud taget, men jag insisterade. Avstod dock från att försöka säga något igår...)

Höst


image44
Där bor jag

image45
Så här ser det ut när jag går därifrån

image46
Det här är min väg till skolan. Det är bäst när det blåser lite så att alla löven börjar falla.

image47
Men det ser inte riktigt ut som höst överallt...

image48

och mitt rum är en mässa igen

Ok. I'm leaving the safe cocoon. I'm heading out there.
"I'm going hunting.
I'm the hunter."

So what should it be. Shoes or Johnny Depp?

Allt under himmelens fäste

Idag fick jag beröm för min kinesiska från en kines och från medstudenter. Och tinglitentan var mycket lättare än vad vi hade förväntat oss, synd att jag la ner tid på att plugga till den igår. Yuedun var lite svårare. Tror att jag klarade den i alla fall. Imorgon har kouyu. Eh, måste nog översätta. Tingli är hörförståelse, yuedu läsförståelse och kouyu muntligt (munspråk hihi). Morgondagens tenta är trevligt nog inte klockan åtta som det har varit igår och förrgår utan min tid är tio över tio. Men jag är trött som en utpumpad liten strumpebandssnok så jag funderar ändå på att lägga mig snart.

he don't show much these days, it gets so fucking cold

Det verkar som säsongen var persikor och tonfisksmörgåsar är slut. Det förstnämnda sörjer jag och det sistnämnda kan jag sympatisörja lite å Sakhis vägnar.

Imorgon har jag min första tenta!

Och skolan har satt på värmen nu förresten, både i klassrummen och i min byggnad. Dessutom är vädret lite varmare nu, så jag skulle nog ändå överleva. Annars är det den 15 oktober som värmen sätts på i Peking, så de som bor utanför skolan får vänta lite till och hoppas på milt väder. Det spelar ingen roll om oktober är isande kall och man får sitta med jacka och halsduk i klassrummet, här sätter man inte på nån värme förrän i november. Som tur var verkar ju skolan vara ett undantag från den annars centralstyrda värmeförsörjingen. Exoktiskt är det.

Plugg och SAGA!

Jag pluggar och pluggar. Jag är trött. Jag ringer folk som inte svarar men talar med andra som är här och vissa som inte är här men som ändå är mer här än de som inte är här alls.

Enligt våra beräkningar kan jag mellan 800 och 1000 tecken nu. :)

Jag spenderar för mycket pengar på kaffe där jag pluggar. Jag borde jobba lite så att jag inte ruineras.

Det finns tusentals gula löv här nu och du kan inte dela dem med mig.

Jag kan inte skicka sms från min telefon till Sverige. Eller rättare sagt, jag kan skicka dem, men det försvinner någonstans. Troligen i etern, och om man åker till månen finns de där allihop och väntar på er. Men jag kan ta emot sms från Sverige, så om ni har några slantar (säkert många, har ingen aning om vad det kostar) över på mobilen kan ni ju alltid förgylla min dag på 008613522195776.

Jag borde duscha. Särskilt om jag ska hinna måla naglarna svarta. Men de kanske får vänta.


En saga!

Hedvigs små naglar sitter på en rad
(för fingrarna sitter ju på en rad
och naglarna på fingrarna
på handen
var sin hand)

de sitter där
och väntar
vickar lite upp och ner ibland
när händerna gör saker
(som att skriva)

men de är nakna
och klippta
(för annars kan man inte knyta näven
och jabb jabb cross)

så de väntar
och kanske väntar de än

SLUR!

eller okej. SLUT!

Ibland blir man klok på kinesiska.
Ibland ser man ett tecken som man inte lyckats lägga på minnet och inser, med hjälp av nya kunskaper på radikalfronten, i ett ögonblick av upplysning hur naturligt det är. Kortstjärtad fågel ovanpå ett träd betyder att samlas. Fåglarna samlas i trädet! En fin, lättförståelig bild! Kinesiska är logiskt!

Och sen går man vidare till nästa glosa. Is och kortstjärtad fågel betyder korrekt.
Okej. Jag tar tillbaka.


(Dessutom ser ju inte ens den kortstjärtade fågeln ut som en fågel.)

万圣节

I Sverige firar man inte halloween. I Kina firar man inte halloween. Men i Kina firar Hedvig halloween gånger två.

image42

image43

RSS 2.0